سفر

تونل کندوان کجاست؟ | داستان ساخت تونل شماره ۱۱ جاده چالوس

تونل کندوان با عنوان تونل شماره ۱۱، از جاهای دیدنی جاده چالوس و از مشهورترین تونل‌های این جاده است.

جاده چالوس یکی از راه‌های اتصال کرج به شهرهای شمالی کشور است که با چشم‌اندازهای طبیعی بسیار زیبا از محبوب‌ترین و پرترددترین مسیرهای سفر به شمال است. از گذشته تا امروز، همواره ساخت‌وسازهای زیادی در این جاده به‌منظور کوتاه کردن مسیر یا برطرف ساختن ترافیک انجام شده است. از جمله این ساخت‌و‌سازها می‌توان به احداث تونل‌های متعدد اشاره کرد که در طول مسیر جاده چالوس در دل کوه کنده شده است.

یکی از تونل‌های جاده چالوس‌‌، تونل کندوان نام دارد که یازدهمین تونل این جاده و شناخته‌شده‌ترین آن‌ها است. این تونل که از جاهای دیدنی چالوس به شمار می‌رود، در زمان ساخت خود بسیاری از مشکلات مسیر تردد از جاده کرج به چالوس را برطرف ساخته است.

درباره تونل کندوان بیشتر بدانید:

تونل کندوان کجاست؟

تونل کندوان در نزدیکی روستای کندوان در جاده چالوس و در فاصله حدود ۹۰ کیلومتری از کرج قرار دارد.

منبع عکس: tejaratefarda.com، عکاس: ناشناس

مسیر دسترسی به تونل کندوان

برای دسترسی به تونل کندوان، باید به جاده چالوس بروید. برای این منظور، ابتدا راهی کرج یا مازندران شوید. اگر از سمت تهران قصد حرکت دارید، ابتدا از جاده مخصوص یعنی بزرگراه شهید لشکری به‌سمت کرج روانه شوید و وارد جاده چالوس شوید. مسیر را ادامه دهید و از تونل‌های متعدد جاده بگذرید تا به تونل شماره ۱۱ برسید که تونل کندوان نام دارد.

تونل کندوان چند کیلومتر است؟

تونل کندوان از دیدنی‌های جاده چالوس و یکی از مشهورترین تونل‌های این جاده به شمار می‌رود که در ارتفاعات  ۲,۷۰۰ متری کندوان به طول ۱۸۸۳٫۸ متر (حدود ۱٫۹ کیلومتر)، عرض ۵٫۵ متر و ارتفاع ۶ متر ساخته شده است.

تونل کندوان چگونه ساخته شد؟

ساخت تونل کندوان

منبع عکس: گوگل مپ، عکاس: Walter_“Waldisney”_Cruciani

احداث تونل کندوان در سال ۱۳۱۴ خورشیدی آغاز شد و بعد از گذشت سه سال در سال ۱۳۱۷ مورد بهره‌برداری قرار گرفت. سال‌های ساخت این تونل‌، هم‌زمان با وزارت مجید آهی، وزیر راه آن دوره انجام شد و به گفته ابوالحسن عمیدی نوری، قرارداد ساخت تونل کندوان را دو شرکت دانمارکی یا سوئدی بر عهده داشتند که با توجه به امکانات آن دوره تنها سه سال طول کشید.

قبل از ساخت تونل کندوان، مسیر جاده کرج به چالوس حدود پنج ماه از سال غیر قابل تردد بود. بنا بر روایاتی در سال ۱۳۱۴ در فصل بهار، رضا شاه به قصد سفر به مازندران حرکت می‌کند؛ در روستای کندوان در برف گیر می‌کند و به‌سختی خود را به گچسر می‌رساند. رضاشاه زمین‌های زیادی در شهرهای شمال کشور داشت؛ از این‌رو برای سهولت در رفت‌وآمد در این جاده، دستور احداث تونل را صادر کرد.

در همان سال، ساخت تونل کندوان در جاده چالوس آغاز شد؛ جاده‌ای که در زمان پادشاهی ناصرالدین شاه توسط مهندسان فرنگی به‌عنوان کوتاه‌ترین راه ممکن برای دسترسی به چالوس ساخته شده بود و در زمان پهلوی به‌دلیل استفاده از خودرو، تغییراتی در این جاده ایجاد شد.

افتتاح تونل کندوان توسط رضاشاه

منبع عکس: googls.ir، عکاس: ناشناس

پس از اتمام ساخت این تونل، در روز ۲۷ اردیبهشت سال ۱۳۱۷ رضا شاه به‌همراه فرزند خود راهی جاده چالوس شدند و پس از افتتاح تونل کندوان با خودروهای شخصی از آن عبور کردند. با ساخت این تونل، حدود ۱۳ کیلومتر از مسیر کرج به چالوس کاسته شد، دیگر نیازی به دور زدن کوه وجود نداشت و رفت‌وآمد به چالوس در فصول سرد و یخبندان سال بسیار آسان‌تر شد.

به نوشته موسسه مطالعات تاریخ معاصر، با وجود امکانات بسیار کمی که در دوره حکومت پهلوی برای ساخت تونل وجود داشت، همچنین سرمای بیش از حد هوا و مدت زمان کاری اندک کارگران به‌دلیل قرار گرفتن در منطقه سردسیر، پروژه تونل کندوان کار بسیار عظیم و سختی بوده که توسط کارگران سختکوش ایرانی در  مدت زمان کوتاه سه‌ساله انجام شده است.

بخش‌ های مختلف تونل کندوان

جشنواره لاله در روستای گچسر جاده چالوس

منبع عکس: googls.ir، عکاس: ناشناس

تونل کندوان که در گذشته به‌منظور سهولت رفت‌و‌آمد در مسیر کرج به چالوس ساخته شده بود، امروزه به‌سبب چشم‌انداز زیبای کوهستانی، وجود رستوران و آشکده‌های متعدد در دو طرف تونل و مکان‌های دیدنی اطراف خود، به یکی از جاذبه‌های گردشگری جاده چالوس برای توقف و استراحت بسیاری از گردشگران تبدیل شده است.

روستای گچسر

روستای گچسر که در حدود ۷۵ کیلومتری کرج در بخش آسارا قرار دارد و قدمت این روستا به دوره صفویه بازمی‌گردد. گچسر در فصل تابستان نیز آب‌وهوایی بسیار خنک و دل‌پذیر دارد و به‌دلیل نزدیکی به پیست دیزین در بیشتر فصول پذیرای گردشگران است. این روستا در حدود ۱۰ کیلومتر قبل از تونل کندوان قرار دارد و یکی از جاهای دیدنی جاده چالوس به شمار می‌رود. روستای گچسر با کوچه‌های پلکانی و باریک، انواع درختان میوه، چشمه‌سارها و جشنواره لاله معروف است.

چشمه وله

چشمه وله در روستای وله از چشمه‌های استان البرز، در ۷۰ کیلومتری شمال شرقی شهر کرج واقع شده است. این چشمه بسیار زیبا که در نزدیکی روستای گچسر و در ۱۱ کیلومتری تونل کندوان قرار دارد، از دیدنی‌های جاده چالوس به شمار می‌رود. چشمه وله از گروه آب‌های بی‌کربنات کلسیک گوگردی سرد با خواص درمانی است. آب این چشمه برای درمان بیماری‌های پوستی، مجاری تنفسی و رماتیسم موثر است.

کاخ رضا شاه گچسر

کاخ رضا شاه گچسر در ‌سال ١٣١٧ در حدود هشت کیلومتری تونل کندوان و هم‌زمان با ساخت تونل ساخته شد تا رضا شاه پهلوی با اقامت در آن، از نزدیک نظاره‌گر فعالیت ساخت تونل باشد. همچنین در مجاورت این کاخ، هتلی برای اقامت مهندسان سازنده تونل هم نیز ساخته شد.

کاخ رضا شاه گچسر سقفی با بیش از سه متر ارتفاع و پنجره‌های بلند دارد که با گچ‌بری‌های منحصربه‌فرد و شومینه‌های زیبا تزیین شده است. در سال ۱۳۳۷ هتل دیگری با معماری جدیدتر به این مجموعه افزوده شد که امروزه به نام هتل گچسر و زیر نظر بنیاد مستضعفان برای استفاده مسافران فعالیت دارد.

منبع عکس‌ها از راست به چپ: tajrobesafar.com ،mrbilit.com ،pinterest.ca ،seeiran.ir، عکاس‌ها: ناشناس

سد سیاه بیشه

یکی از زیباترین جاهای دیدنی جاده چالوس، سد سیاه بیشه نام دارد که برای بهره‌گیری از آب رودخانه چالوس ساخته شده است. این سد در فاصله حدود هشت کیلومتری تونل کندوان قرار دارد که هنگام عبور از جاده چالوس می‌توانید از زیبایی‌های آن لذت ببرید. این جاذبه در تمام ساعات و فصول سال قابل‌مشاهده برای بازدیدکنندگان است.

سد سیاه بیشه یکی از بزرگ‌ترین نیروگاه‌های این منطقه به شمار می‌رود که دارای دو سد بالایی و پایینی و یک نیروگاه تولید برق است. سد بالایی با استفاده از سنگریزه‌ و بتن ساخته شده است و ارتفاع آن به حدود ۸۶ متر می­‌رسد که دریاچه‌ای پشت این سد، ۱۸۲,۰۰۰ مترمربع مساحت دارد. سد پایین در فاصله حدود سه کیلومتری از سد بالایی بیشتر مصالح آن از سنگریزه است و روکشی از بتن دارد. دریاچه‌ پشت سد پایینی حدود ۲۴۰,۰۰۰ مترمربع وسعت دارد.

غار یخ مراد

غار یخ مراد در حوالی روستای آزادبر و کهنه‌ ده در منطقه گچسر قرار دارد که در ۷۰ کیلومتری جاده چالوس، از سمت تابلوی کهنه ده قابل دسترسی است. این غار که در ۱۴ کیلومتری تونل کندوان قرار دارد، به‌دلیل ظاهر زیبا و کم‌نظیر خود میان طبیعت‌گردان حرفه‌ای از شهرت و محبوبیت بسیاری برخوردار است. مردم بومی این منطقه به خاصیت درمانی و شفابخشی یخ‌های این غار اعتقاد دارند. قندیل‌های یخی غار یخ مراد، به کریستال‌های شفاف شباهت دارد و بسیار شکننده است؛ بهترین زمان بازدید از غار یخ مراد اوایل بهار است که قندیل‌های آن در یکی از زیباترین وضعیت‌ها قرار دارد.

علت نامگذاری تونل کندوان

ترافیک در تونل کندوان

منبع عکس: mehrnews.com، عکاس: ناشناس

تونل کندوان در نزدیکی روستای کندوان در شهرستان مسکو قرار دارد؛ از این‌رو نام این تونل را کندوان گذاشته‌اند. از طرفی در زمان ساخت این تونل تجهیزات بسیار محدودی برای کندن تونل وجود داشت و کوه را با استفاده از تیشه و کلنگ می‌کندند. کارگران این پروژه را از میان کارگران ماهر و سختکوش روستای کندوان انتخاب کردند و در پایان کار به پاس قدردانی از زحمات مردم این روستا با پیشنهاد مهندس گرایلی، از مهندسان پروژه کندوان، این تونل به اسم تونل کندوان نام‌گذاری شد.

برای ساخت تونل کندوان چقدر پول و چقدر دینامیت مصرف شد؟

تونل کندوان جاده چالوس

منبع عکس: tasnimnews.com، عکاس: ناشناس

در سال ۱۳۱۴، اولین دینامیت را برای حفر تونل به‌کار بردند و پس از آن کارگران ایرانی با استفاده از تیشه و کلنگ، حفاری این تونل را انجام دادند. کارگران با توجه به دشواری کاری که انجام می‌دادند، با گرفتن یک سکه پنج ریالی تشویق می‌شدند؛ حتی در ازای هر کلنگ نیز به کارگران پولی پرداخت می‌کردند. ساخت این تونل درمجموع  ۲,۴۸۵,۳۴۰ تومان هزینه در بر داشت. مصالح مورد نیاز مانند سنگ، آجر، ماسه و سیمان را به‌وسیله کامیون یا چارپایان به جاده چالوس حمل می‌شد.

اگر شما نیز از تونل کندوان جاده چالوس و جاذبه‌های اطراف آن بازدید کرده‌اید، نظر خود را در بخش دیدگاه‌های مقاله با ما و دیگر کاربران کجارو  به اشتراک بگذارید.

پرسش‌های متداول

تونل کندوان کجاست؟

تونل کندوان در نزدیکی روستای کندوان در جاده چالوس و در فاصله حدود ۹۰ کیلومتری از کرج قرار دارد.

تونل کندوان چند کیلومتر است؟

تونل کندوان دارای طول ۱۸۸۳٫۸ متر (حدود ۱٫۹ کیلومتر)، عرض ۵٫۵ متر و ارتفاع ۶ متر است.

تونل کندوان به‌دستور چه کسی ساخته شد؟

تونل کندوان در چه سالی ساخته شد؟

احداث تونل کندوان در سال ۱۳۱۴ خورشیدی آغاز شد و در سال ۱۳۱۷ مورد بهره‌برداری قرار گرفت.

منبع عکس کاور: mrbilit.com، عکاس: ناشناس

منبع

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا